REKLAMA

KLUSKI NA PARZE

wyświetlono: 1040 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 3

Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy itd.co region to inna nazwa. U mnie w domu mówiło się buchetki i podawało z czarnymi jagodami.

opublikowany: 28.01.2016
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -1/2 kg. mąki
    -50 g. drożdży(+1 łyżkę mąki+1 łyżkę cukru+(3 łyżki mleka)
    -1 jajko
    -2 żółtka
    -szczypta soli
    -1/2 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy-mały
    -1 szklanka mleka
    -1/2 łyżki masła
Ocena:

(średnia 5 z 152 głosów)

Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać na papkę i odstawić do wyrośnięcia.Resztę mleka podgrzać, rozpuszczając w nim masło.Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem.Przesiać tu mąkę, dodać wyrośnięte drożdże.Mieszać łopatką dolewając letnie mleko z masłem. Można zmiksować mikserem z odpowiednią końcówką albo zagnieść ręką.Ja wybijałam drewnianą łyżką, do ukazania się pęcherzyków.
  • ciasto przed rośnięciem 2. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wykrawanie 3. Brać porcjami na oprószoną mąką stolnicę i wałkować na grubość ok.2 cm. Wykrawać maczaną w mące, literatką. Albo formować w dłoni małe kulki .
  • przed rośnięciem 4. Układać na tacy, jeszcze do wyrośnięcia.
  • na sitku 5. Kłaść na sitko nad parę.(ja robiłam w woku)
  • parowanie 6. Przykryć pokrywką i parować z 10 min.
  • gotowe 7. Po ugotowaniu,podawać na słodko z jogurtem owocowym, z jagodami czarnymi itp. Albo na słono z mięsem i sosem. Wtedy nie dodawać cukru.Kluski można nadziewać, wtedy robić większe. Smacznego !.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Kluski na parze wg Babci Tereski Dodane przez: gomak


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Babcine kluski na parze

Najlepsze kluski na parze, przepis posiadam od babci.

kategoria: ciasto drożdżowe Desery Kluski kluski na parze Dania główne opublikowany: 18.10.2013 | wyświetlono: 84490 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 1
Dodane przez: marzenka27

Pyzy/ kluski na parze

Przepis mojej babci, najlepsze jakie jadłam.

kategoria: Kluski opublikowany: 12.05.2014 | wyświetlono: 31114 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: katka223255 katka223255

kluski na parze z farszem

coś nowego... zupełnie innego. Z pewnością zaskoczy gości.

kategoria: Kluski kluski na parze opublikowany: 18.11.2014 | wyświetlono: 23730 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE