Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać na papkę i odstawić do wyrośnięcia.Resztę mleka podgrzać, rozpuszczając w nim masło.Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem.Przesiać tu mąkę, dodać wyrośnięte drożdże.Mieszać łopatką dolewając letnie mleko z masłem. Można zmiksować mikserem z odpowiednią końcówką albo zagnieść ręką.Ja wybijałam drewnianą łyżką, do ukazania się pęcherzyków.
2.Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Brać porcjami na oprószoną mąką stolnicę i wałkować na grubość ok.2 cm. Wykrawać maczaną w mące, literatką. Albo formować w dłoni małe kulki .
4.Układać na tacy, jeszcze do wyrośnięcia.
5.Kłaść na sitko nad parę.(ja robiłam w woku)
6.Przykryć pokrywką i parować z 10 min.
7.Po ugotowaniu,podawać na słodko z jogurtem owocowym, z jagodami czarnymi itp. Albo na słono z mięsem i sosem. Wtedy nie dodawać cukru.Kluski można nadziewać, wtedy robić większe. Smacznego !.
Komentarze