KLUSKI NA PARZE

5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy itd.co region to inna nazwa. U mnie w domu mówiło się buchetki i podawało z czarnymi jagodami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -1/2 kg. mąki
    -50 g. drożdży(+1 łyżkę mąki+1 łyżkę cukru+(3 łyżki mleka)
    -1 jajko
    -2 żółtka
    -szczypta soli
    -1/2 szklanki cukru
    -1 cukier waniliowy-mały
    -1 szklanka mleka
    -1/2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kluski na parze Pyzy

Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mąkę i 3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać na papkę i odstawić do wyrośnięcia.Resztę mleka podgrzać, rozpuszczając w nim masło.Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem.Przesiać tu mąkę, dodać wyrośnięte drożdże.Mieszać łopatką dolewając letnie mleko z masłem. Można zmiksować mikserem z odpowiednią końcówką albo zagnieść ręką.Ja wybijałam drewnianą łyżką, do ukazania się pęcherzyków.
  • ciasto przed rośnięciem 2. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wykrawanie 3. Brać porcjami na oprószoną mąką stolnicę i wałkować na grubość ok.2 cm. Wykrawać maczaną w mące, literatką. Albo formować w dłoni małe kulki .
  • przed rośnięciem 4. Układać na tacy, jeszcze do wyrośnięcia.
  • na sitku 5. Kłaść na sitko nad parę.(ja robiłam w woku)
  • parowanie 6. Przykryć pokrywką i parować z 10 min.
  • gotowe 7. Po ugotowaniu,podawać na słodko z jogurtem owocowym, z jagodami czarnymi itp. Albo na słono z mięsem i sosem. Wtedy nie dodawać cukru.Kluski można nadziewać, wtedy robić większe. Smacznego !.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować