REKLAMA

Kluski na parze z jagodami

wyświetlono: 8543 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Kluski na parze często u mnie goszczą na stole. Najczęściej robię je z twarogiem, śliwkami, borówkami i jagodami. Na wierzchu polewam sosem owocowym lub zrumienionym masełkiem i posypuję cukrem.

opublikowany: 25.08.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    0,5 łyżeczki soli
    1 większe jajko
    2 łyżki masła
    5 łyżek zimnej wody
    3 łyżki cukru
    3/4 szkl mleka
    40 g drożdży świeżych
    1 szkl jagód
    Sos borówkowy
    250 g jagód
    1-2 łyżki cukru brązowego
    4 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy.
    Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie. Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości.

    Sos borówkowy: Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem.
    Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Babcine kluski na parze

Najlepsze kluski na parze, przepis posiadam od babci.

kategoria: ciasto drożdżowe Desery Kluski kluski na parze Dania główne opublikowany: 18.10.2013 | wyświetlono: 84482 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 1
Dodane przez: katka223255 katka223255

kluski na parze z farszem

coś nowego... zupełnie innego. Z pewnością zaskoczy gości.

kategoria: Kluski kluski na parze opublikowany: 18.11.2014 | wyświetlono: 23716 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: marzenka27

Pyzy/ kluski na parze

Przepis mojej babci, najlepsze jakie jadłam.

kategoria: Kluski opublikowany: 12.05.2014 | wyświetlono: 31109 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE