Kluski na parze

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego gotowanego na parze.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g mąki
    2 jajka
    3 łyżki masła
    30 g drożdży
    1 szkl mleka
    1/2 łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i części mąki przygotuj zaczyn, tak aby miał gęstość śmietany i odstaw w ciepłe miejsce na ok 10 min. Do miski przesiej pozostałą mąkę, wbij jajka, dodaj roztopione masło oraz sól. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn i zagnieć ciasto. (powinno odejść od ręki.) Odstaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • image-291cnq6 2. Gotowe ciasto podziel na 15 kawałków i z każdego uformuj małą kulkę. Przełóż na posypaną mąką stolnicę i ponownie odstaw do wyrośnięcia, Kiedy bułeczki zaczną rosnąć to znak, że są już gotowe do gotowania.
  • image-1s1jcm1 3. Do przygotowania pampuchów najlepiej jest użyć specjalnego garnka lub urządzenia do gotowania na parze. Jeśli jednak takiego nie posiadamy, wystarczy do dużego garnka nalać wody, a na górze przywiązać pieluchę tetrową bądź zwykłą ścierkę.
  • 4. Bułki gotujemy na parze przez ok 10 min,
    Zimne możemy wypełnić za pomocą szprycy ulubionym dżemem lub marmoladą. Świetnie smakują także polane sosem pieczeniowym i kawałkiem mięska :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować