PYSZOTKA CZEKOLADOWA

4.5 (201 ocen)

  • 1 godz. 30 min

TO CIASTO JEST BARDZO DEKORACYJNE , A O SMAKU JUŻ NIE MÓWIĘ PONIEWAŻ SAMA NAZWA MÓWI JAKIE JEST PYSZNE

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    9 jaj
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 margaryna
    3/4 szklanki kakao
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    0,5 litra mleka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka
    1 margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszotka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    białka ubić z cukrem na sztywna pianę dodać żółtka, rozpuszczona margarynę i wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Upiec 6-7 cienkich placków. Ciasto piec przez 10-15 minut w temp. około 180 st.
    Uwaga! ciasto jest bardzo rzadkie . Do wyłożenia formy do pieczenia potrzebny jest papier do pieczenie natłuszczony.
  • 2. krem:

    Do miski wsypać sypkie składniki ( cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę) i wymieszać z dwoma jajkami. Do wyrobionej masy dodać 3/4 szkl. mleka i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część mleka zagotować , do gotującego się mleka wlać uprzednio przygotowaną masę i ugotować budyń ciągle mieszając. Gotowy budyń wystudzić i utrzeć z margaryną. Gotowa masa przekładać placki. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować