Pyszotka czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
białka ubić z cukrem na sztywna pianę dodać żółtka, rozpuszczona margarynę i wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Upiec 6-7 cienkich placków. Ciasto piec przez 10-15 minut w temp. około 180 st.
Uwaga! ciasto jest bardzo rzadkie . Do wyłożenia formy do pieczenia potrzebny jest papier do pieczenie natłuszczony.
2.krem:
Do miski wsypać sypkie składniki ( cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę) i wymieszać z dwoma jajkami. Do wyrobionej masy dodać 3/4 szkl. mleka i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część mleka zagotować , do gotującego się mleka wlać uprzednio przygotowaną masę i ugotować budyń ciągle mieszając. Gotowy budyń wystudzić i utrzeć z margaryną. Gotowa masa przekładać placki. Wierzch polać polewą.
Komentarze