Pyszne drożdżówki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto"pracuje"w nocy rano je wyrabiam i piekę świeżutkie drożdżówki.Zaczynam o 7 a już ok. 8.30 mam gotowe drożdżówki.Często robię je dzieciom na sobotnie śniadanko.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 100 g drożdży(kostka)
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    1 kg mąki
    Budyń:
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    3 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    cukier puder na lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Pyszne drożdżówki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pracujące ciasto rano 1. Do miski wkruszyć drożdże.Na nie wsypać cukry,potem wlać mleko i olej,wrzucić lekko rozmieszane jajka a na końcu przesiać mąkę.Nie mieszać!
    Miskę przykryć i zostawić na noc w ciepłym miejscu.(Na zdjęciu pracujące ciasto rano)
  • Wyrobione ciasto 2. Rano wyrobić ciasto,przykryć ściereczką i zostawić do rośnięcia.-musi podwoić objętość.
  • Ugotowany budyń 3. W tym czasie przygotować 2 blachy-wyłożyć papierem do pieczenia i ugotować budyń.Odlać pół szklanki mleka,wsypać do niej budynie oraz cukier i rozmieszać.Resztę mleka zagotować,na gotujące się mlako wlać rozrobiony proszek budyniowy,wymieszać i chwilę gotować,Przykryć by budyń był gorący.
  • Zwijane ciasto
4. Nałożyć na niego gorący budyń i posmarować.Powoli zwijać rulon.
  • Rozwałkowane ciasto 5. Gdy ciasto podwoi objętość rozwałkować na duży prostokąt.
  • Odkrajanie drożdżówek 6. Rulon kroić na kawałki-tak na 3 palce (można podzielić na pól i kroić każdą część)-wychodzi 18 drożdżówek po 9 na każdą blachę.
  • Drożdżówki przygotowane do pieczenia. 7. Odkrojone drożdżówki kłaść płasko na przygotowane blachy i odstawić na 15-30 minut by podrosły.
  • Smarowanie drożdżówek 8. W miseczce rozmieszać jajko i posmarować nim drożdżówki.PIec 20 minut w 160st.z termoobiegiem-wstawić obydwie blachy.
  • Polukrowane upieczone drożdżówki 9. Jeszcze ciepłe drożdżówki polać gęstym lukrem.

Porady

W kuchni musi być ciepło wtedy ciasto szybciej rośnie.Przy aktualnie chłodnych porankach można włączyć na chwilkę mały palnik kuchenki i lekko dogrzać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować