drożdżówki śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Drożdżówki lubię piec najbardziej ze wszystkich rodzajów wypieków. Lubię patrzeć przez szybkę piekarnika jak pięknie rosną, nabierają ładnego kształtu a potem się rumienią. A moje łasuchy kochają ciepłą drożdżówkę z kubkiem kakao na śniadanie. Więc dziś zrobiłam im przyjemność i upiekłam im dwa rodz

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (11 sztuk):

    500 g mąki
    260 ml mleka
    70 g cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    cynamon
    30 g świeżych drożdży
    50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
    1 jajko do posmarowania
    marmolada
    serek waniliowy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, sól i cynamon. Zrobić w mące dołek, umieścić tam drożdże i zalać letnim mlekiem. Lekko wymieszać łyżką i odstawić na 15 minut aby drożdże się ruszyły. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać jajko a następnie masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć na stolnicę, wyrobić krótko i rozwałkować. Dzielić na mniejsze kawałki i nadziewać marmoladą lub serkiem. Dobrze skleić boki, aby nadzienie nie uciekło podczas pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w 190*C aż będą rumiane. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeszcze ciepłe można posmarować masłem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować