Pyszne domowe gołąbki

0 (0 ocen)

  • Średni

Gołąbki bardzo dobre, takie babcine

  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone: 1 kilogram
    - kapusta biała: 2 sztuki
    - ryż: 2 kilogramy
    - przyprawy: 1 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszne domowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić przez maszynkę, razem z cebulą i ugotowanymi ziemniakami.
    Do zmielonego mięsa dodać ugotowaną kaszę( na jedną szklankę kaszy, dajemy 2 szklanki wody) bułkę tartą, jajka, sól i pieprz.
    Z kapusty wyciąć głąba, zalać wodą, obgotowac ( młodą kapustę krótko) ściągać po jednym liściu aż do wyczerpania.
    Z każdego liścia, ściąć gruby nerw.( o ile kapusta go ma)
    Nakładać farsz, zwijać gołąbki, najpierw boki ,potem przód, dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi.
    Układać ścisło gołąbki, zalać wodą, dodać ,sól, listek laurowy, 1 łyżkę posiekanego koperku, zalać wodą i gotować do miękkości.
    Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i wykroić białą część.
    Przekroić na 4 części, dodać masło, dusić na małym ogniu kilka minut.
    Uduszone pomidory zmiksować blenderem, dodać 1 łyżkę pokrojonego koperku.
    Wlać trochę sosu z ugotowanych gołąbków.(doprawić do smaku)
    Rozrobić łyżkę mąki w zimnej wodzie, wlać do sosu, dokładnnie wymiesza rózgą i chwilkę pogotować.
    Gotowe gołąbki pola sosem na talerzu.

    Smacznego.
    Polecam gołabki mojej babci są warte wypróbowania
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować