Domowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją na chwilę do wrzącej wody żeby sparzyć liście i żeby łatwiej było je oddzielać. Z każdego listka wycinamy małym ostrym nożem twarde części.
2.Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, usmażoną na tłuszczu drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, magi.
3.Na każdym listku układamy farsz i zwijamy.
4.W garnku o grubym dnie układamy liść kapusty i na nim układamy gołąbki warstwami ciasno jeden obok drugiego, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy bulionem dodając do garnka kilka suszonych prawdziwków.
Stawiamy na malutki ogień na ok 2 godziny.
5.Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.
6.Sos:
Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej się wody wrzucamy i rozpuszczamy kostkę rosołową. Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 7 min.
Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Komentarze