Domowe gołąbki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Idealne na obiad.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Na gołąbki:
    główka średniej kapusty
    4 torebki ryżu
    1/2 kg łopatki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    maga
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia cebulki

    Bulion:
    750 ml wody
    1 kostka rosołowa drobiowa
    kilka suszonych prawdziwków


    Składniki na sos
    - 2 szklanki wody
    - kostka rosołowa
    - 3 łyżki koncentratu
    - 2 łyżeczki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Domowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją na chwilę do wrzącej wody żeby sparzyć liście i żeby łatwiej było je oddzielać. Z każdego listka wycinamy małym ostrym nożem twarde części.
  • 2. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, usmażoną na tłuszczu drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, magi.
  • 3. Na każdym listku układamy farsz i zwijamy.
  • 4. W garnku o grubym dnie układamy liść kapusty i na nim układamy gołąbki warstwami ciasno jeden obok drugiego, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy bulionem dodając do garnka kilka suszonych prawdziwków.
    Stawiamy na malutki ogień na ok 2 godziny.
  • 5. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.
  • 6. Sos:
    Gotujemy 1,5 szklanki wody i do gotującej się wody wrzucamy i rozpuszczamy kostkę rosołową. Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
    do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
    Gotujemy mieszając cały czas przez ok. 7 min.
    Pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę masła i mieszamy aż do rozpuszczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować