Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym

4.49 (154 ocen)

  • 50 min

Kolejny przepis mojego autorstwa. Oczywiście wzorowałem się na pewnym przepisie, ale jak to ja musiałem poeksperymentować "po mojemu" jeśli chodzi o mąke jak i krem :) Wyszło naprawdę wyśmienicie. Powiem Wam, że mąka z cieciorki działa naprawdę cuda! Mąka powiem że stworzona do karpatek. Wyszly góry

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szklanka wody
    125g oleju kokosowego
    1 szklanka mąki z cieciorki
    5 jaj
    szczypta soli
    Składniki na krem:
    2 szklanki mąki z cieciorki
    1 szklanka mąki kokosowej
    4 łyżki ksylitolu
    około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
    3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
    2 płaskie łyżki oleju kokosowego
    nasiona z 1 laski wanili
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej zagotować z wodą oraz szczyptą soli. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa (najlepsza do tego jest drewniana łyżka).
  • 2. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • 3. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 39x27 cm. Nasmarować tłuszczem i podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało.
  • 4. Do lekko ostudzonego ciasta parzonego wbijać po jednym jajku do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Miksuje mikserem im dłużej tym później większe są "góry" karpatki.
  • image-1w8lvf9 5. Ubitą masę dzielimy na 2 części, wykładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zarumienionego koloru. Po upieczeniu ostudzić i wtedy najlepiej wyjąć z blaszki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
  • 6. Wystudzone ciasto wysmarować wystudzonym kremem i przykryć drugą połową ciasta.
  • image-0xd6i8w 7. Wykonanie kremu:
    Mąke z cieciorki i kokosową przesiać i rozrobić z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.
    W garnku wlać pozostałą ilość wody , dodać ksylitol, zagotować i w tym momencie powoli wlewać masę z mąką i gotować całość, aż zrobi się dość gęsta masa.
    Po zdjęciu z ognia dodać nasiona wanilii, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
    Gdy ostygnie dodać olej kokosowy i dolewać mleka stopniowo do uzyskania kremowej masy miksując na najwyższych obrotach ( w moim przypadku było to 3/4 szklanki przegotowanego mleka, ale może być inna ilość, ważny jest efekt kremowej masy).
    Poczekać do ostygnięcia kremu i odstawić do lodówki.

Porady

Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować