Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami

4.46 (187 ocen)

  • 40 min

Witam Wszystkich i chciałbym się Wam pochwalić moim następnym pysznym i zdrowym wypiekiem. Ostatnio bazuje dużo na zdrowej mące z cieciorki i naprawdę znajduje ona swoje miejsce w wielu, wielu "cudach" kuchennych. Ciasto bardzo orzechowe z masłem orzechowym, czuć ten fajny posmak, dodatkowo masa jab

  • 40 min

Składniki:

  • 300g mąki z cecierzycy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 jajka
    3 kopiate łyżki masła orzechowego
    2 łyżki oleju kokosowego
    troszke ksylitolu ( ilość zależna od Was, ja nie dodawałem prawie w ogóle)
    Składniki na mase jabłkową:
    2 kg jabłek
    3 łyżeczki płaskie cynamonu
    pół łyżeczki gałki muszkatałowej
    mniej niż pół łyżeczki kardamonu
    4 łyżki wody
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżka tapioki (może być bułka tarta)
Wystaw ocenę:

4.46 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Desery Ciasto

Orzechowy kruszaniec bezglutenowy z mąki z ciecierzycy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka trzemy na tarce, wkładamy do rondelka, dodajemy wode i lekko gotujemy aż woda zaczyna parować i masa robi się gęstsza, wtedy dodajemy przyprawy, tapioki, aby masa się związała. Następnie odstawiamy mase do przestudzenia.
  • 2. Bierzemy się za naszą świetną kruszonke. Dodajemy do miski mąke, proszek do pieczenia, żółtka, masło orzechowe i olej kokosowy i tworzymy kruszonke, Ciasto nie może się lepić i tworzyć w jedną całość, dlatego oleju i masła orzechowego może być plus/minus troche więcej lub mniej. Najwazniejsze, żeby uzyskać konsystencje grubszej kruszonki.
  • 3. Po wyrobeniu ciasta 2/3 wkruszamy ciasto w nasmarowaną olejem i mąką tortownice 24cm . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180' na 10 min. 1/3 kruszonki wkładamy do lodówki.
  • 4. Po 10 minutach wyciągamy tortownice z kruszonką, wkładamy na to masę jabłkową, ubijamy 2 białka na sztywno dodająć przy końcu ubijania ksylitolu i umieszczamy masę białkową na jabłkach. Na białko umieszczamy naszą reszte 1/3 kruszonki z lodówki i wkładamy na 30 minut do piekarnika w temperaturze 180'.

Porady

Smacznego!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować