Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową

4.5 (187 ocen)

pyszne rozpływające się w ustach ciasto

Składniki:

  • Składniki na ciasto orzechowe :

    4 jajka
    5 łyżek zmielonych orzechów laskowych i migdałów
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku


    Masa śmietanowo kawowa ;

    1 l kremówki 30 % ja kupuję łaciatą
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    4 łyżeczki żelatyny
    3/4 szkl mleka
    3 łyżki wody


    Nie cała paczka biszkoptów

    2 galaretki zielone
    3 łyżeczki żelatyny
    1 l przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:

    Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .
    Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).
    Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.
    Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.
  • image-0u3d7vf 2. Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta .
    Przełożyć ciasto.
    Piec w temp 180 st do suchego patyczka ( około 25/ 30 minut )
  • 3. Wykonanie masy :

    Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody aby napęczniała .
    Kawę rozpuścić w letnim mleku , dodać żelatynę . 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać.
    Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Dodać kawę z żelatyną i wymieszać mikserem.
  • image-1v1t37s 4. Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Warstwy ciasta :

    Ciasto przeciąć na pół .
  • image-1up970c 6. Jedną połowę włożyć do blaszki i nasączyć kawą rozpuszczalną ( około 1/2 szkl . wody , 2 łyżeczki kawy, 1 łyżeczka cukru ).
  • 7. Masę podzielić na 3 części.
    Jedną część wyłożyć na spód ciasta.
  • 8. Na masę ułożyć biszkopty .
  • 9. Na biszkopty połowę dobrze tężejącej galaretki
  • 10. Na galaretkę znowu masę kawową .
  • 11. Biszkopty.
  • 12. Masa kawowa
  • 13. Galaretka .
  • 14. Ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować