Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .
Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).
Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.
Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.
2.Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta .
Przełożyć ciasto.
Piec w temp 180 st do suchego patyczka ( około 25/ 30 minut )
3.Wykonanie masy :
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody aby napęczniała .
Kawę rozpuścić w letnim mleku , dodać żelatynę . 2 łyżki cukru i dobrze wymieszać.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać kawę z żelatyną i wymieszać mikserem.
4.Galaretki i żelatynę rozpuścić w litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
5.Warstwy ciasta :
Ciasto przeciąć na pół .
6.Jedną połowę włożyć do blaszki i nasączyć kawą rozpuszczalną ( około 1/2 szkl . wody , 2 łyżeczki kawy, 1 łyżeczka cukru ).
7.Masę podzielić na 3 części.
Jedną część wyłożyć na spód ciasta.
Komentarze