Ciasto orzechowa pychotka

5 (170 ocen)

Ciasto jest pyszne! Idealne na wizytę gości lub do popołudniowej kawy :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa orzechowa:
    szklanka drobno zmielonych orzechów
    1/2 szklanki mleka
    250 g margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru

    pół tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Ciasto orzechowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, następnie wsypywać po łyżce cukru. Dodać żółtka i nadal ubijać. Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem i ubijać na najmniejszych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu biszkopt przestudzić, po czym przekroić go na dwie części.
  • 2. Masa orzechowa: do gotującego się mleka wsypać szklankę zmielonych orzechów, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Do utartej masy dodawać po łyżce zaparzonych wcześniej w mleku orzechów. Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Na spód biszkopta wyłożyć 3/4 masy i dokładnie ją rozprowadzić. Następnie przykryć go drugą częścią biszkoptu i wyłożyć pozostałą masę na wierzch ciasta. Ciasto posypać startą na wiórki czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować