MASA BUDYNIOWA
150g masła
2 szkl. mleka
1 op.budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru ( jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkiej masy zmniejszyć ilośc cukru)
Pychotka orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Żóltka utrzeć z masłem,1 (niepełną) szklanką cukru pudru,mąką cukrem waniliowym oraz proszkiem. Ciasto schłodzić.
Białka ubić z resztą cukru pudru
Ciasto podzielić na 2 części rozłożyć do dwóch jednakowych wyłożonych papierem blaszek o wymiarach 25 na 40 cm.
Ciasto posmarować marmoladą wyłożyć pianę z białek i posypać orzechami.
Piec osobno ok.45 minutw temp.180 stopni
2.MASA BUDYNIOWA
Budyń zgotować na mleku zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Przestudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem.
3.Pierwszy placek posmarować masą budyniową i przykryć drugim.
Porady
Zamiast marmolady używam domowego dżemu truskawkowego.
Komentarze