Puszysty sernik

4.5 (167 ocen)

To sernik, który robię dość często. Jest bardzo smaczny, po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 15 dag mąki pszennej
    5 dag masła
    5 dag cukru
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    15 dag mąki
    5 dag masła
    5 dag cukru
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Wszystko razem wyrobić i podpiec na blaszce przez 10 – 15 minut do lekkiego zarumienienia w temperaturze 180 stopni C.

    Ser:

    1 serek homogenizowany waniliowy 150 g
    1 serek „Mój ulubiony” wieluński 450 g
    1 serek „Mój ulubiony” wieluński 200 g
    6 jajek + białko z ciasta
    ¾ szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    ½ kostki masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej ( jeśli masa jest zbyt rzadka )
    rodzynki

    Ser + żółtka + cukier + cukier waniliowy wyrobić na jednolitą masę mikserem. Masło roztopić, ostygnięte dodać do masy. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy, lekko mieszając łyżką drewnianą. Jeśli masa będzie zbyt rzadko to dodać mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać rodzynki + ewentualnie inne bakalie. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Polewa:

    Czekolada gorzka roztopiona w kąpieli wodnej. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować