Puszyste jagodzianki

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

sezon jagodowy - grzech nie upiec bułeczek. Moje ulubione przygotowuje lekko modyfikując przepis znaleziony rok temu w serwisie "codogara"

  • 2 godz.

Składniki:

  • (na dwie blachy bułeczek)
    CIASTO:
    - 750 g mąki pszennej
    - 80 g drożdży
    - szklanka ciepłego mleka
    - szczypta soli
    - 3 jajka (jedno białko zostawić do posmarowania bułeczek)
    - pół szklanki cukru
    - pół kostki margaryny rozpuszczonej

    JAGODY:
    - pół litra jagód
    - 3 łyżki bułki tartej
    - 2 łyżki cukru

    KRUSZONKA:
    - 50 g margaryny
    - 4 łyżki cukru
    - łyżka cukru wanilinowego
    - mąka (ile przyjmie)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Puszyste jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duży garnek lekko podgrzać i przesiać do niego mąkę. Zrobić na środku dołek, wsypać sól i cukier, wlać ciepłe mleko i pokruszyć drożdże. Rozmieszać drożdże z mlekiem i pozostawić na minimum 30 minut.
  • 2. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka i całość dobrze wyrobić. Na koniec wyrabiania do ciasta wlać także przestudzony tłuszcz. Całość pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
  • 3. W między czasie przygotować jagody na "farsz do bułeczek". Wymieszać w miseczce cukier z bułką tartą i obtoczyć w tej mieszance jagody. Kiedy ciasto wyrasta można także zrobić kruszonkę z margaryny, cukru i mąki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrobić. Następnie nalezy odrywać niewielkie kawałki ciasta (wielkości dziecięcej pięści). Rozpłaszczyć każdy z nich na stolnicy, wypełnić jagodami i zalepić.
  • blacha jagodzianek 5. Każdą bułkę posmarować białkiem z jajka i posypać obficie kruszonką. Bułeczki piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować