Puszyste jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Duży garnek lekko podgrzać i przesiać do niego mąkę. Zrobić na środku dołek, wsypać sól i cukier, wlać ciepłe mleko i pokruszyć drożdże. Rozmieszać drożdże z mlekiem i pozostawić na minimum 30 minut.
2.Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka i całość dobrze wyrobić. Na koniec wyrabiania do ciasta wlać także przestudzony tłuszcz. Całość pozostawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
3.W między czasie przygotować jagody na "farsz do bułeczek". Wymieszać w miseczce cukier z bułką tartą i obtoczyć w tej mieszance jagody. Kiedy ciasto wyrasta można także zrobić kruszonkę z margaryny, cukru i mąki.
4.Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrobić. Następnie nalezy odrywać niewielkie kawałki ciasta (wielkości dziecięcej pięści). Rozpłaszczyć każdy z nich na stolnicy, wypełnić jagodami i zalepić.
5.Każdą bułkę posmarować białkiem z jajka i posypać obficie kruszonką. Bułeczki piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Komentarze