Niezwykle puszyste jagodzianki

4.5 (181 ocen)

pyszne, puszyste i genialne w smaku.

Składniki:

  • Składniki :
    1/2 szklanki cukru,
    4,5 - 5 szklanki mąki,
    2 szklanki mleka,
    szczypta soli,
    50g masła,
    1 1/2 opakowanie suchych drożdży (10g),
    200g jagód

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki Desery

Niezwykle puszyste jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jagodzianki 1. Przygotowanie: Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut. Jagody oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do miski, wsypujemy cukier puder i delikatnie mieszamy. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż jagody i w dłoniach uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Jagodzianki piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnij jagodzianki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować