Puszysta lambada

4.99 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem studentką i nie zawsze mam czas na przygotowanie tego smakołyku. Ciasto jest bardzo delikatne i smakuje nie tylko mnie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● szczypta soli
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 1 niepełna szklanka mąki krupczatki
    ● 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3/4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
    Masa I:
    ● 4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
    ● 2 budynie waniliowe
    ● 1/2 szklanki cukru
    Masa II:
    ● 1/2 l śmietany 30-proc.
    ● 1/2 szklanki mleka
    ● łyżka żelatyny
    ● 3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Puszysta lambada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek z solą ubijamy pianę,
    wsypujemy cukier. Wlewamyżółtka
    i delikatnie mieszamy.
    Dodajemy mąkę z proszkiem,
    mieszamy. Ciasto przekładamy
    do formy (25x26 cm) i pieczemy
    25 minut w temp. 170 ˚C. Studzimy
    i nasączamy sokiem.
  • 2. Masa I: 3,5 szkl. soku gotujemy
    z cukrem i lekko studzimy.
    Wlewamy budynie wymieszane
    z resztą soku, chwilę gotujemy.
    i przekładamy biszkopt.
  • Puszysta lambada 3. Masa II: rozpuszczoną
    w ciepłym mleku żelatynę dokładnie
    mieszamy ze śmietaną
    ubitą z cukrem. Wykładamy na
    wystudzone ciasto. Chłodzimy
    ok. 2 godz.

Porady

● Zrobienie ciasta zajmuje dużo czasu, więc aby go zaoszczędzić, drugą masę możemy zastąpić sernikiem na zimno (w proszku) przygotowanym według przepisu na opakowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować