Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

4.5 (179 ocen)

Zrobiły na wszystkich dobre wrażenie

Składniki:

  • Puszka pomidorów krojonych
    500g mięsa mielonego wieprzowego
    1 jajko
    2 kromki chleba tostowego
    10 dag sera żółtego (ja użyłam Goudy)
    Łyżka pieprzu mielonego
    Szczypta soli
    Tymianek, bazylia, oregano (do smaku)
    2 ząbki czosnku
    2 małe cebule
    2 łyżki oliwy
    Mleko do namoczenia chleba
    2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewamy chleb mlekiem i odstawiamy na chwilę, 1 cebulkę i ząbek czosnku siekamy drobno. Mieszamy z mięsem dodajemy jajko, odciśnięty chleb, mąkę, przyprawy i dokładnie mieszamy.
    Namoczonymi w wodzie rękami formujemy pulpeciki o średnicy ok. 3-4 cm i obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę siekamy w piórka i obsmażamy na tej samej patelni, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy. Dusimy chwilę i wylewamy na pulpety. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 20 min w 200 st (grzanie góra dół).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować