Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pulpeciki to uwielbiane przez dzieciaków danie, ja dziś proponuje wersję dla dorosłych. Pyszne, soczyste pulpeciki w aromatycznym sosie na bazie czerwonego wina, pycha :)

  • 45 min

Składniki:

  • Pulpety:
    ½ kg mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki mleka
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1 łyżeczka posiekanego tymianku świeżego
    1 szalotka
    Sól, pieprz
    Sos z czerwonego wina:
    2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    1 szklanka bulionu drobiowego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka brązowego cukru
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpety z indyka w sosie z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pulpety: mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego bułkę tartą, mleko, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, szalotkę i wbijamy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, doprawiamy mięso sole i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze.

    Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoty kolor pulpety tj. po 2-4 minuty z każdej strony.

    Przesmażone pulpety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    Sos: do rondelka wlewamy bulion, wino i koncentrat pomidorowy i gotujemy 5 minut. Kiedy sos zacznie się gotować, wkładamy do niego przesmażone pulpety – zmniejszamy ogień przykrywamy i dusimy wszystko około 15 minut.

    Po tym czasie dodajemy masło i cukier i odparowujemy sos około 10-15 minut, tak aby zgęstniał. Sos doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

    Pulpeciki serwujemy z ugotowaną kaszą jaglaną lub puree ziemniaczanym, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Mięso Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować