Pulpeciki z groszkiem

4.5 (182 ocen)

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie

Składniki:

  • pulpeciki
    - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe )
    - 1 jajko
    - 2- 3 łyżki bułki tartej
    - 1 łyżka siekanej pietruszki
    - 1 cebula
    - sól
    - pieprz
    sos
    - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam )
    - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego
    - 4 ząbki czosnku duże
    - 1 cebula
    - dwa cieniutkie paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy
    - sól
    - pieprz
    ponadto
    - 3 średnie cebule
    - ok 150 g zielonego mrożonego groszku lub świeży( dałam mrożony )
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos
    - Cebulę pokroić w kostkę na patelni dać kilka łyżek oleju dać czosnek cebulę i paprykę wszystko smażyć aż papryka zmięknie ale uważać aby się nie przypiekła
    - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż odparuje połowa wody Zmiksować wszystko blenderem
    Doprawić solą i pieprzem
  • 2. przygotować pulpety
    - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem zrobić pulpeciki
  • 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe wyjąć pulpety na talerz do tłuszczu w razie konieczności dodać troszkę oliwy
    - Smażyć na niej cebulę pokrojoną w krążki aż się zeszkli dodać pulpety zalać wszystko sosem paprykowym oraz dodać groszek dusić wszystko ok 15 minut co jakiś czas przemieszać jakby był sos zbyt gęsty można dolać troszkę wody podawać np z makaronem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować