Pulpeciki w sosie z zielonym groszkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso mielone mieszamy z żółtkami, cebulą, czosnkiem, kajzerką i przyprawami. Formujemy małe pulpety które obtaczamy w mące.
2. Na patelnię wylewamy trochę oleju i przesmażamy por pokrojony w pół plasterki, następnie dodajemy pulpety i przesmażamy z każdej strony. Całość zalewamy 2 szkl wody, dodajemy suszone warzywko, sól, pieprz, przykrywamy pokrywka i gotujemy z 10 minut.
3. Następnie dodajemy odsączony groszek, a po czasie wlewamy śmietankę z 1 łyżeczką mąki i gotujemy do zgęstnienia. Już na sam koniec możemy jeszcze doprawić i dodać natkę pietruszki.
Pulpety możemy podać z ryżem, kasza lub ziemniakami. Smacznego !
Porady
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
Komentarze