Pulpeciki W Sosie Z Zielonym Groszkiem I Porem

3.4 (5 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealne danie dla całej rodziny, które możemy zrobić np. na dwa dni i potem odgrzać.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na pulpeciki:
    300 g mięsa mielonego z łopatki
    1 łyżeczka warzywka suszonego
    1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (naprawdę dodaje smaku mielonemu mięsu)
    2 żółtka (białka możemy zamrozić)
    1/2 kajzerki namoczonej
    1/2 startej cebuli
    mąka do obtoczenia
    sól, pieprz
    Do sosu:
    2 małe puszeczki groszku (2 x75g)
    2 szkl wody (szkl o pojemności 200 ml)
    1/3 szkl śmietanki 30 %
    1 łyżeczka warzywka suszonego
    1/4 pora
    sól, pieprz, natka pietruszki
    1 łyżeczka mąki do zagęszczenia
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Pulpeciki w sosie z zielonym groszkiem i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso mielone mieszamy z żółtkami, cebulą, czosnkiem, kajzerką i przyprawami. Formujemy małe pulpety które obtaczamy w mące.
    2. Na patelnię wylewamy trochę oleju i przesmażamy por pokrojony w pół plasterki, następnie dodajemy pulpety i przesmażamy z każdej strony. Całość zalewamy 2 szkl wody, dodajemy suszone warzywko, sól, pieprz, przykrywamy pokrywka i gotujemy z 10 minut.
    3. Następnie dodajemy odsączony groszek, a po czasie wlewamy śmietankę z 1 łyżeczką mąki i gotujemy do zgęstnienia. Już na sam koniec możemy jeszcze doprawić i dodać natkę pietruszki.

    Pulpety możemy podać z ryżem, kasza lub ziemniakami. Smacznego !

Porady

Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować