Miękkie,puszyste,ekspresowe w przygotowaniu,długo zachowuje świeżość,świetnie komponuje się z kwaskowatymi śliwkami,ale również z innymi owocami będzie pyszne.
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
na ciasto:
8 jajek
250 g stopionego masła
1,5 szklanki cukru kryształu
2 szklanki maki pszennej
1,5 szklanki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
600-700 g śliwek węgierek
cukier puder
Puchate ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć,osuszyć,przekroić na połówki i usunąć pestki.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i cały czas miksując dodawać stopniowo stopione masło.
Na końcu wsypać obie maki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko i delikatnie wymieszać łyżką.
2.Blaszkę o wymiarach 24x24 wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć do niej ciasto na wierzchu ułożyć śliwki,
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Ci piec około 60 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze