Ptysie z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Miała to być karpatka,ale myślę że takie malutkie ptyśki wyglądają apetyczniej.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka przenna: 1 szklanka
    - margaryna: 125 gramów
    - woda mineralna: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - jajo do ciasta: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia-ciasto: 1 łyżeczka
    - śmietana kremówka 36%: 500 mililitrów
    - śmietan fixa: 3 sztuki
    - cukier puder do smaku: 3.4 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ptysie z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuściłam margarynę z wodą i szczyptą soli.Gdy się zagotowało to wsypałam mąkę i szybko rozcierałam aby nie powstały grudki.Odtawiłam do ostygnięcia.

    Do masy wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Dużą lyżką nakładałam porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół.

    Śmietankę ubiłam z cukrem i śmietanfixem na sztywno.Napełniłam szprycę kremem i wyciskałam porcje kremu na połówki ptysi i przykrywałam górną częścią.

    Na koniec polałam gotową polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować