Pstrąg po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżego pstrąga myjemy, a następnie skrapiamy cytryną, solimy, pieprzymy i posypujemy przyprawą do ryb - z obu stron, jak również w środku.
2.Do środka ryby wkładamy koperek i jednek oscypka pokrojonego w plastry, a następnie tak przygotowaną rybę wkładamy w lodówki na godzinę.
3.Po upływie godziny, obtaczamy w mące.
4.Na małej patelni podsmażamy, na maśle, grzyby lub pieczarki z cebulą, gdy puszcza dużo wody, należy ją wybrać. Gdy będą już gotowe, odstawić, w miejsce gdzie utrzyma się temperatura.
5. W między czasie, na patelni roztapiamy masło, gdy już będzie już płynne, opiekamy na nim pstrąga raz z jednej strony, raz z drugiej, przez około 10 min na jedna stronę.
6.Gdy mąka się już zarumieni, i zauważymy, że skórka ryby jest już twarda, wyjmujemy rybkę na talerz, a następnie na tarce z dużymi oczkami ścieramy drugiego oscypka.
7.Rybę możemy posypać grzybami, bądź podać je na talerzu obok ryby.
Porady
Do ryby doprze podać ostry chrzan oraz kawałek cytryny do skropienia jej od środka.
Komentarze