Lekka słodycz

0 (0 ocen)

  • 60 min

Potrawa polecana jest przede wszystkim tym, którzy dbają o linię, ale zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 duże jogurty naturalne typu grackiego
    - 1 galaretka, ja dałam szafirową (zależy jaki kolor chce się osiągnąć)
    - 1/2 szklanki cukry pudru
    - kilka kropel aromatu waniliowego
    - 3 łyżki żelatyny
    - 1/2 szklanki borówki amerykańskiej lub jagód
    - 1/2 szklanki truskawek
    - 1/2 brzoskwini
    - kilka ciastek zbożowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekka słodycz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednej szklanki wsyp niebieską galaretkę i zalej ja do polowy gorącą wodą. Do drugiej nasyp 3 łyżki żelatyny i zalej do polowy.
  • 2. Gdy galaretka trochę przestygnie wlej ją razem z jednym jogurtem do miski i zmiksuj. W czasie miksowania będzie stygnąć i powoli tężeć. Wlej ją do pucharków lub szklanek.
  • 3. Pucharki z niebieskim ptasim mleczkiem wstaw na chwilkę do lodówki. Gdy już troszkę stężeje wyłów na nią warstwę jagód lub borówek amerykańskich, a następnie odstaw z powrotem do lodówki.
  • 4. Gdy jedna warstwa będzie w lodowce do miski wlej żelatynę, jogurt, cukier puder i dodaj aromat waniliowy. Wszytko zmiksuj, i odstaw na chwile.
  • 5. Gdy waniliowe ptasie mleczko trochę stężeje wyłóż je do pucharków na warstwę jagód. Odstaw na chwile do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 6. Truskawki rozdrobnij widelcem, jeżeli będą mało słodkie możesz dodać trochę cukru pudru. Okrój parę plastrów brzoskwini i natnij ciastka tak by dało się je nałożyć na pucharek.
  • 7. Przed podaniem na waniliowa warstwę wyłóż truskawki i udekoruj deser brzoskwinia i ciastkami. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować