Przekładaniec biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać rozkłócone żółtka, zagnieść ciasto. Ok. 3/4 ciasta odłożyć, resztę ciasta rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na blaszkę o wymiarach 21-35 cm i posmarować powidłami. Do odłożonej części dodać kakao, formować kulki, do każdej włożyć jedną wiśnię, kulki ułożyć na placku posmarowanym powidłami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 30 minut.
2.Jaja wybić, oddzielając białka od żółtek. Białko ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, delikatnie połączyć z pianą i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. To ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia takiej samej formy jak ta, w której zostało upieczone ciasto kruche, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na ok 30 minut.
3.Z mleka odlać 3/4 szklanki, wymieszać z sypkim budyniem i cukrem. W rondlu zagotować pozostałe mleko, wlać budyń i mieszając gotować, aż zacznie gęstnieć. Masło utrzeć na puszystą masę, a potem ucierać dalej z dodawanym porcjami zimnym budyniem. Pod koniec wlać sok z cytryny. Masę budyniową rozsmarować na wystudzonym placku z kulkami. Przykryć biszkoptem.
4.Do dekoracji wykorzystać polewę przygotowaną według przepisu na opakowaniu i na gorąco wymieszaną z wiśniami. Ewentualnie można posypać tartą czekoladą.
Komentarze