Biszkoptowy dyplomacik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem. Piec ok.30 min. w 175*.
Po przestygnięciu, przekroić w poziomie na dwa placki.
2.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.
Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, śmietan-fixem. Dodawać porcjami budyń, miksując. Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować.
3.Owoce odsączyć, sok uzupełnić wodą do 1/2 l. Żółtka rozetrzeć z cukrem, potem budyniem, dolewając troszkę soku, tj. ok. 1/2 szklanki.
4.Na soku ugotować budyń. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.
5.Wylać na biszkopt połowę kremu. Rozsypać owoce.
6.Wyłożyć resztę kremu, rozsmarować.
7.Przykryć drugim plackiem biszkoptowym.
8.Czekolady wraz z mlekiem rozpuścić nad parą. Rozsmarować na placku.
9.Na górę zetrzeć wafelka.
10.Moje wypieki.:
testowany Pleśniak.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/plesniak-51
oraz ten biszkoptowy.
Komentarze