Bitki wieprzowe z kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ulubione danie mojego męża. Polecam.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - ok 1 kg schabu lub szynki bez kości
    - ok 3 łyżek mąki
    - 3/4 szklanki białego wermutu (ja dałam Martini)
    - duża cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - pół łyżeczki mielonego jałowca
    - 2 liście laurowe
    - 4 goździki
    - po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia
    Kluseczki do bitek:
    - 2 jaja
    - 2 łyżki masła
    - 10 łyżek mąki pszennej
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Bitki wieprzowe z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, podzielić na jeszcze mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć mąką i obsmażyć na oleju.
  • 2. Przełożyć do garnka, wlać ok pół szklanki wody, wermut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i przyprawy (jałowiec, liście laurowe, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu).
  • 3. Dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełniając odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem.
    Można podawać bitki z kluseczki i z duszonymi grzybami.
  • 4. Kluseczki do bitek:
    Żółtka utrzeć z masłem, dodać ubitą pianę z białek, następnie wymieszać z przesianą mąką, posolić (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Nabierać łyżką porcje ciasta i kłaść na osoloną wrzącą wodę, każdorazowo zanurzając łyżkę we wrzątku. Gdy kluski wypłyną zdejmować je łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować