- ok 1 kg schabu lub szynki bez kości
- ok 3 łyżek mąki
- 3/4 szklanki białego wermutu (ja dałam Martini)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego jałowca
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kluseczki do bitek:
- 2 jaja
- 2 łyżki masła
- 10 łyżek mąki pszennej
- sól
Bitki wieprzowe z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, podzielić na jeszcze mniejsze kawałki. Każdy kawałek oprószyć mąką i obsmażyć na oleju.
2.Przełożyć do garnka, wlać ok pół szklanki wody, wermut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i przyprawy (jałowiec, liście laurowe, goździki, ziele angielskie i ziarna pieprzu).
3.Dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełniając odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem.
Można podawać bitki z kluseczki i z duszonymi grzybami.
4.Kluseczki do bitek:
Żółtka utrzeć z masłem, dodać ubitą pianę z białek, następnie wymieszać z przesianą mąką, posolić (w razie potrzeby dolać odrobinę wody). Nabierać łyżką porcje ciasta i kłaść na osoloną wrzącą wodę, każdorazowo zanurzając łyżkę we wrzątku. Gdy kluski wypłyną zdejmować je łyżką cedzakową.
Komentarze