Ciasto orzechowiec z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy zbyt długo, tylko do połączenia składników i jednolitości ciasta.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Przygotowujemy sobie 2 takie same blaszki, każdą smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Jedną część ciasta wałkujemy i dajemy do blaszki, drugą wsadzamy do lodówki.
Pusty spód pieczemy około 20 minut w temp 170 stopni.
Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i wykładamy nią blaszkę.
2.orzeszki
Margarynę wraz z miodem rozpuszczamy,
dodajemy cukier puder i mieszamy .
Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.
3.Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą.
Orzechy wysypujemy na spód, wyrównujemy
i pieczemy około 30 minut w temp 165 stopni.
4.Spody studzimy. Przekładamy powidłami i gotowe :-)
Jak widzicie ciacho jest niezwykle proste ale zapewniam pyszne. Idealne do herbatki czy kawy.
Komentarze