Chleb typu włoskiego

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo aromatyczny chleb typu włoskiego.Polecam wszystkim miłośnikom dobrego pieczywa.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg mąki pszennej
    200 g zakwasu żytniego
    3 łyżeczki soli
    1/2 szklanki otrąb pszennych
    1/2 szklanki pestek słonecznika
    1/6 kostki drożdży
    4 szklanki letniej wody
    przyprawa do chleba włoskiego z czarnuszka i suszonymi pomidorami Kamis - 17 g
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb typu włoskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Z podanych składników zarabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Jeśli jest zimno i nie ma ciepłego miejsca w domku - polecam zawinąć miskę w koc i ciasto szybko podwoi swoja objętość.
    Jak ciasto wyrośnie należy je odgazować czyli kilka razy przemieszać łyżką.
    Dwie formy keksówki posmarować masłem i wysypać otrębami.
    Przełożyć ciasto do foremek, wygładzić powierzchnię wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować