Uświadomiłam sobie ostatnio,że dawno nie piekłam chleba i postanowiłam to szybko nadrobić i po jakimś czasie w domu cudownie pachniało domowym chlebem, polecam:)
Składniki:
450 g mąki pszennej
1 opakowanie drożdży suszonych
40 g płatków owsianych
30 g otrębów żytnich
30 g otrębów pszennych
20 g sezamu
25 g słonecznika
25 g siemienia lnianego
25 g pestek dyni
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy
350 ml letniej wody
Prosty chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wsypać płatki, otręby, oraz wszystkie ziarna i wymieszać dokładnie.
2.Doprawić solą, cukrem. Wlać oliwę i znów wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto.
3.Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć do miski, posypać lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie ponownie lekko ciasto wyrobić. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąkę i przełożyć chleb
4. Zostawić na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby ponownie wyrosło. W między czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami i wstawić blaszkę do piekarnika. Piec około godziny. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Komentarze