Prosty chleb wieloziarnisty

4.5 (199 ocen)

Uświadomiłam sobie ostatnio,że dawno nie piekłam chleba i postanowiłam to szybko nadrobić i po jakimś czasie w domu cudownie pachniało domowym chlebem, polecam:)

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży suszonych
    40 g płatków owsianych
    30 g otrębów żytnich
    30 g otrębów pszennych
    20 g sezamu
    25 g słonecznika
    25 g siemienia lnianego
    25 g pestek dyni
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy
    350 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Prosty chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2aut5ur 1. Do miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wsypać płatki, otręby, oraz wszystkie ziarna i wymieszać dokładnie.
  • image-129nyyo 2. Doprawić solą, cukrem. Wlać oliwę i znów wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto.
  • image-1hfidk8 3. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić do ręki. Przełożyć do miski, posypać lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie ponownie lekko ciasto wyrobić. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąkę i przełożyć chleb
  • image-0xi3mh9 4. Zostawić na kolejne 15 minut pod przykryciem, aby ponownie wyrosło. W między czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb posmarować wodą i posypać ziarnami i wstawić blaszkę do piekarnika. Piec około godziny. Wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować