CHLEB WIELOZIARNISTY

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

W zimowe dni nie ma chyba nic lepszego jak zapach świeżego pieczywa w naszym domu. Pyszny domowy chleb bez zakwasu. Miękki w środku, z chrupiącą skórką.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 g maki pszennej razowej
    100 g jasnej maki pszennej
    100 g jasnej maki żytniej
    10 g soli
    10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
    2 lyżki miodu
    ok.340 ml wody

    ziarna wg uznania:
    80 g ziaren słonecznika
    80 g pestek dyni
    20 g maku
    40 g sezamu
    60 g lnu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać rozczyn. W ½ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki (jeśli używasz świeżych drożdży, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce).
  • 2. Wymieszać mąki, a następnie dodać rozczyn oraz resztę składników i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje, w razie potrzeby dodaj więcej wody).Wyrabiać przez ok. 10-15 min.Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 1 godz.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich wyrabiać na lekko opruszonym blacie, uformować kule podwijając brzegi pod spód), posypać mąką i włożyć do okrągłego koszyka, durszlaka lub misk wysypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrastania na 1 godz.
  • 4. Chleb wyłożyć na blachę (ja wyścieliłam moją papierem), zrobić nacięcie w kształcie krzyża na środku i piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez ok. 1 godz (po ok. 15 min. zmniejszyć temperature do 200°C i piec kolejne 45 min.)
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować