W zimowe dni nie ma chyba nic lepszego jak zapach świeżego pieczywa w naszym domu. Pyszny domowy chleb bez zakwasu. Miękki w środku, z chrupiącą skórką.
3 godz. 20 min
Składniki:
300 g maki pszennej razowej
100 g jasnej maki pszennej
100 g jasnej maki żytniej
10 g soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
2 lyżki miodu
ok.340 ml wody
ziarna wg uznania:
80 g ziaren słonecznika
80 g pestek dyni
20 g maku
40 g sezamu
60 g lnu
Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonać rozczyn. W ½ szklance ciepłej wody rozmieszać drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki (jeśli używasz świeżych drożdży, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce).
2.Wymieszać mąki, a następnie dodać rozczyn oraz resztę składników i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje, w razie potrzeby dodaj więcej wody).Wyrabiać przez ok. 10-15 min.Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 1 godz.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich wyrabiać na lekko opruszonym blacie, uformować kule podwijając brzegi pod spód), posypać mąką i włożyć do okrągłego koszyka, durszlaka lub misk wysypanej mąką. Ponownie odstawić do wyrastania na 1 godz.
4.Chleb wyłożyć na blachę (ja wyścieliłam moją papierem), zrobić nacięcie w kształcie krzyża na środku i piec w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez ok. 1 godz (po ok. 15 min. zmniejszyć temperature do 200°C i piec kolejne 45 min.)
Smacznego!
Komentarze