Prosta zupa z zacierkami

4.5 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować. To zamiłowanie odziedziczyłem po ojcu. A zupę z zacierkami gotowała moja babcia.

Składniki:

  • 2 l wywaru z kostek
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki imbiru
    sól
    pieprz
    6 dag słoniny
    2 łyżki mąki
    3 ziemniaki
    2-3 łyżki zacierek
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zacierki

Prosta zupa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wrzący wywar wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, po 5 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy. Gotujemy 5 minut i dodajemy zacierki. Gotujemy, aż będą miękkie.
  • 2. Słoninę drobno kroimy, smażymy na patelni, posypujemy mąką i mieszając (ok. 2 minut), robimy ciemną zasmażkę. Dodajemy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować