Prosta szarlotka sypana

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Sypana szarlotka, to prosty deser, który każdemu się uda, nawet początkującym w pieczeniu. Świetnie smakuje, wystudzona znakomicie się kroi, jednak nie polecam jej na świąteczny stół, za to świetnie nadaje się na rodzinny podwieczorek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka tortowa – 1 szk.
    kasza manna – 1 szk.
    proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
    cukier drobny – 1/2 szk.
    masło zamrożone – 170 g
    jabłka – 1,5 kg
    cynamon – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Prosta szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Prosta szarlotka sypana 1. Mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i cukier przełożyć do miski, dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
  • Prosta szarlotka sypana 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cynamon i wymieszać
  • Prosta szarlotka sypana 3. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyścielić papierem do pieczenia, a obręcz wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Wsypać jedną część sypkich produktów, wyrównać i połowę startych jabłek, wyrównać.
  • Prosta szarlotka sypana 4. Tak samo zrobić z drugą częścią sypkich produktów i jabłek. Następnie wsypać trzecią część produktów sypkich i wyrównać
  • Prosta szarlotka sypana 5. Na wierzchu szarlotki zetrzeć na tarce zmrożone masło.
  • Prosta szarlotka sypana 6. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 60 minut.

Porady

*jeśli tortownica nie jest szczelna, to należy jej dno zabezpieczyć folią aluminoiwą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować