Prażucha góralska

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Prażucha jest popularna na Żywiecczyźnie. Jej przygotowanie wymaga dużo pracy i czasu. Ale warto ją zrobić, bo jest bogata w błonnik.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki pszennej
    ● 6 łyżek otrąb pszennych
    ● 2 łyżki kaszy manny
    ● 3 l wody
    ● sól
    ● boczek wędzony
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażucha góralska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z otrębami
    i kaszą. Prażymy na małym
    ogniu, mieszając drewnianą
    łyżką, aż mieszanka się zrumieni
    (ok. 2 godzin).
  • 2. Wodę zagotowujemy z łyżką
    soli. Uprażoną mąkę zalewamy
    wodą i mieszamy, aż
    masa będzie miała jednolitą
    konsystencję.
  • 3. Pokrojony w kostkę boczek
    wytapiamy i okraszamy prażuchę.

Porady

Haliny Wandzel Danie można podać z kefirem lub słodkim mlekiem, w zależności od upodobań

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kuchnia góralska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować