Prawdziwe leczo

0 (0 ocen)

  • 20 min

Od kiedy nie pracuję, mam dużo czasu na gotowanie. Przyrządzając to leczo, zawsze mam pewność, że po obiedzie mojej pięcioosobowej rodziny, na talerzach nic nie zostanie :)

  • 20 min

Składniki:

  • Po 2 papryki żółte, czerwone i zielone
    5 dużych cebul
    0,5 kg łopatki wieprzowej
    0,5 kg boczku wędzonego
    0,5 kg cienkiej kiełbasy
    5 dużych dojrzałych pomidorów ( lub 2 kopiate duże łyżki przecieru pomidorowego)
    Jeśli ktoś lubi, to 3 posiekane ząbki czosnku
    olej do smażenia
    Przyprawy : sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, słodka mielona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prawdziwe leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyrządzanie papryki 1. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć go na patelni na niewielkiej ilości oleju. Boczek przełożyć do dużego garnka, a na tłuszczu z niego, usmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i 1 cebulę. Usmażoną kiełbasę także przełożyć do garnka. Następnie pokrojone mięso podsmażyć z 1 posiekaną cebulą. Przełożyć do garnka. Do podsmażonych produktów dolać 1,5 litra wody. Gotować 30 min pod przykryciem. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, dodać do garnka . W tym samym czasie papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Podsmażyć je na oleju, wraz z 3 posiekanymi cebulami oraz czosnkiem. Dodać do garnka, doprawić pieprzem, odrobią soli, 1 łyżeczką przyprawa uniwersalna oraz 1 kopiatą łyżka papryki słodkiej. Gotować jeszcze 15 minut.

Porady

W celu zagęszczenia lecza, można w 1/2 szklanki wody rozmieszać 2 kopiate łyżki mąki , wlać do lecza i zagotować .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować