Prawdziwe cebularze

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne tradycyjne cebularze tradycja lubelszczyzny

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    3 dag drożdży
    szklanka mleka letniego
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    1/4 szkl.oleju
    2 jajka

    Farsz:
    3 spore cebule
    2 łyżki oleju
    2 łyżki maku suchego
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Prawdziwe cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu,kilka godzin przed pieczeniem (najlepiej wieczorem).Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut,odcedzamy na sitku,wkładamy do miski,polewamy olejem,posypujemy makiem,solimy do smaku(powinno być dość słone).Gdy wystygnie przykrywamy i wkładamy do lodówki.
    Ciasto:
    Robimy rozczyn z drożdży, cukru,kilku łyżek mleka i łyżki mąki,odstawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski,dodajemy wyrośnięte drożdże,rozbełtane jajka (jedną łyżkę zostawiamy do smarowania),mleko,sól,olej.Wyrabiamy gładkie ciasto,gdyby było za gęste dodajemy troszkę letniego mleka lub wody.
    Przykrywamy ściereczką,odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.pół godziny.Gdy podwoi objętość wykładamy na stolnicę chwilę miesimy,aby wyszło z niego powietrze.Dzielimy na 10 części,wałkujemy na placuszki,kładziemy je na blachę posmarowaną olejem i pozwalamy im podrosnąć,każdy smarujemy dookoła jajkiem,a na środek kładziemy cebulę.Pieczemy ok.15 min w 175-180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować