Ciasto z porzeczkami i bitą śmietaną

4.48 (186 ocen)

Porzeczki jedne z moich smaków lata.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    3 łyżki mąki tortowej
    Masa:
    0,5 kg porzeczek
    2 opakowania galaretki (np. truskawkowa)
    Bita śmietana:
    1 opakowanie śmietany kremówki 30%
    1 fix
Wystaw ocenę:

4.48 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z porzeczkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy białka z cukrem. W osobnej miseczce łączymy żółtka z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i octem energicznie mieszamy, dodajemy powstałą masę do białek i łączymy/mieszamy za pomocą miksera. Teraz bez udziału miksera dodajemy mąkę tortową i delikatnie łączymy z ciastem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 160 stopni przez 15 minut.
  • 2. Masa:
    Porzeczki blendujemy blenderem, zagotowujemy na małym ogniu z galaretkami. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Bita śmietana:
    Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować