Pory pod pierzynką.

0 (0 ocen)

Nigdy nie brakuje mi pomysłów na oryginalną zapiekankę.

Składniki:

  • • 3 duże młode pory
    • 4 jajka, olej
    • 10 dag szynki
    • 1 cebula
    • Po kilka gałązek natki i koperku
    • 10 gad żółtego sera (gouda, edamski)
    • 1 szklanka śmietany 22%
    • Sól, pieprz
    • Szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pory pod pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Pory oczyść starannie i umyj pod bieżącą wodą. Włóż do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i krótko blanszuj (3-5 minut). Wyjmij , osącz i pokrój każdy por na 3 kawałki.
    • 3 jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Obierz, opłucz i osusz cebulę. Poszatkuj ją. Gałązki natki oraz koperku opłucz, osusz, pokrój.
    • Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Wsyp do miski. Wbij ostatnie jajko i wlej śmietanę. Masę starannie rozmieszaj. Dodaj posiekane zioła. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
    • Dno formy do zapiekania posmaruj olejem. Ułóż obok siebie kawałki pora. Posyp je warstwą szynki, cebuli, posiekanych jajek. Całość zalej masą śmietanowo- serową. Formę wstaw do piekarnika. Zapiekaj 25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować