popękane ciasteczka mocno migdałowe

4.48 (170 ocen)

  • 30 min

Jeśli lubicie migdałowe klimaty, bardzo Wam posmakują. Mięciuchne w środku, chrupiące na zewnątrz, jeśli jeszcze dodam do tego, że robi się je błyskawicznie, to już wgl będzie cudo :)) Porcja na 16 sztuk.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 jajo
    65 gramów cukru pudru
    1 łyżka miękkiego masła
    150 gramów migdałów zmielonych na mączkę (użyłam płatków migdałowych, zmieliłam je w młynku do kawy)
    40 gramów mąki pszennej tortowej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki soku z cytryny
    cukier puder do obtaczania ( około 0,5 szklanki)
    parę kropelek aromatu waniliowego lub 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Popękane ciasteczka mocno migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajo utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać masło, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, aromat waniliowy lub ekstrakt, mączkę migdałową i zagnieść szybko ciasto, będzie się kleiło, więc można utrzeć je łyżką. Wsadzić do zamrażarki na 15 minut, po tym czasie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać każdą w cukrze pudrze, lekko spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 3 cm odstępach. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Do ciasteczek możemy również dodać parę kropelek likieru migdałowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasteczka amaretti Migdały Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować