Pomidorowy tort z goudą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pomidory uprawiam na działce i przygotowuję z nich różne smakołyki. Ta tarta często króluje na naszym stole. Jest doskonała na podwieczorek lub kolację.

Składniki:

  • ● 1 kg małych pomidorów
    ● 3 dag masła
    ● 3 jajka
    ● 20 dag śmietany kremówki
    ● 12,5 dag mąki
    ● szczypta proszku do pieczenia
    ● 2 dag goudy
    ● 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    ● sól, pieprz
    ● kilka listków świeżej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidorowy tort z goudą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, nacinamy,
    polewamy wrzątkiem, a następnie
    zimną wodą i obieramy .
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek
    i ubijamy na sztywną pianę.
    Żółty ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Żółtka mieszamy
    ze śmietaną, serem,
    mąką, proszkiem do pieczenia
    i suszoną bazylią. Doprawiamy
    do smaku solą oraz pieprzem.
    Mieszamy na jednolitą masę.
    Dodajemy ubitą pianę i ostrożnie
    mieszamy.
  • Pomidorowy tort z goudą 3. Masę przekładamy do wysmarowanego
    łyżką masła naczynia
    żaroodpornego, wkładamy
    pomidory i pieczemy ok. 30
    minut w temperaturze 190 °C.
    Wyjmujemy. Na wierzchu układamy
    wiórki masła i dekorujemy
    listkami bazylii.

Porady

● Zamiast goudy możemy użyć mozzarelli lub parmezanu, a do farszu dodać 1-2 ząbki czosnku. ● Między pomidorami możemy ułożyć porcje rozmrożonego i doprawionego szpinaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować