Pyszne,soczyste,ostre i aromatyczne pałeczki mmmm :-)
Składniki:
8-10 sztuk pałki z kurczaka
1 duża pomarańcza
2 łyżeczki rozmaryn (suszony)
2 łyżeczki przyprawa do kurczaka (złocista)
3 łyżki sos chili z czosnkiem
1 łyżeczka czosnek granulowany
1 płaska łyżeczka papryka ostra w proszku
2 łyżki sos sojowy-ciemny
sól,pieprz (wg.uznania)
Pomarańczowe pałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte pałki wkładamy do miski.Dodajemy do nich wszystkie przyprawy oraz pokrojoną na cztery części pomarańczę (z jednej części wyciskamy sok na mięso) Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na noc.
2.Na drugi dzień przekładamy pałki do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałą marynatą i pomarańczą,przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy jedną godzinę i piętnaście minut (grzanie góra,dół)
3.Pod koniec pieczenia odkrywamy pokrywę i podpiekamy mięso do uzyskania złocistego koloru.
Gorące przekładamy na talerze polewamy sosem który wytworzył się podczas pieczeniai podajemy z czym kto lubi.
Komentarze