1/2 szk.soku wyciśniętego z pomarańczy i dodatkowo 2 szt.pomarańczy do pokrojenia
1/2 l. słodkiej śmietany 30%
2 śmietan Fix
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny spożywczej bez gotowania
Pomarańczowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz posiekać z mąką,dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasta,zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godz.do lodówki.
Foremki do babeczek posmarować tłuszczem.Ciasto porcjami rozwałkować na grubość około 5 mm.Foremkami wycinać kawałki ciasta i układać je w foremkach dokładnie dociskając.Spód ciasta nakłuć widelcem.
2.Foremki z ciastem ułożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec około 15 min,przestudzić i wyjąć z foremek.
3.Przygotować nadzienie.Pomarańcze przelać wrzącą wodą,opłukać.Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok,aby otrzymać 1/2 szk.Następne dwie pomarańcze obrać,usunąć błonki i pokroić w kostkę.
Sok z pomarańczy zagotować z otartą skórką pomarańczową i rozpuścić w nim żelatynę,pozostawić do przestudzenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan Fix na sztywną pianę,wlać zimną żelatynę ,włożyć kostki pomarańczy i dokładnie wymieszać.
4.Przygotowaną masą za pomocą łyżeczki napełniać przestudzone babeczki,każdą posypać startą czekoladą,płatkami migdałów,ozdobić słupkami moreli suszonej i listkami melisy.
5.Wstawić na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia się.Oczywiście można ozdobić babeczki w/g własnego uznania.
Porady
Babeczki możemy piec w różnych foremkach.Jest to uzależnione na jaką okazje potrzebujemy babeczki.
Komentarze