Policzki wołowe w czerwonym winie

4.35 (189 ocen)

gdy usłyszałem kiedyś o policzkach wołowych....smacznym,mięciutkim mięsie,które dawniej było podobno dość popularne..chciałem je przyrządzić ale nie wiedziałem gdzie można kupić...całkiem niedawno zobaczyłem,że pojawiły sie w ofercie znanej sieci supermarketów.

Składniki:

  • 4 policzki wołowe (1 opakowanie 500-600g)
    butelka wytrawnego czerwonego wina (nie musi być drogie,moje kosztowało 14,99)
    mąka pszenna do oprószenia mięsa
    2 marchewki
    3 szalotki
    ząbek czosnku
    3-4 kulki ziela angielskiego
    2-3 owoce jałowca
    2 liście laurowe
    gałązka świeżego rozmarynu (może być suszony)
    smalec
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.35 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Policzki wołowe w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Policzki opłukać,osuszyć,oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na smalcu. Mięso przełożyć do garnka,dodać sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Marchewkę pokroić w większe kostkę a szalotki w pół plasterki. Podsmażyć warzywa na tłuszczu pozostałym na patelni. Do warzyw dodać liść laurowy,ziele angielskie,jałowiec,oberwane listki rozmarynu,rozgnieciony ząbek czosnku i szklankę wina,zagotować,przemieszać i przelać zawartość patelni do garnka z policzkami. Dolać resztę pozostałego w butelce wina,zagotować,dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 3 - 3,5 godziny. Po 2 godzinach,gdy wino odparuje dolać 500ml wody z rozpuszczoną kostką rosołową (np.kostką pieczeniową lub bulionetką wołową). Po ok.3 godzinach mięso powinno być mięciutkie (tak by dało się kroić widelcem) a sos powinien odpowiednio odparować i zgęstnieć (jeżeli nie,to pod koniec duszenia można zwiększyć ogień i zdjąć pokrywkę z garnka aby sos szybciej odparował i zgęstniał). Podawać można np.z kaszą gryczaną,ziemniakami z wody lub ziemniaczanym pure .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Policzki wołowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować