Frittata z apetycznymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać,opłukać,pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni (dla podkreślenia smaku w trakcie smażenia można dodać kilka kropel sosu sojowego lub przyprawy Maggi). Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie półplasterki,podsmażyć na patelni,pod koniec dodać drobno pokrojoną papryczkę jalapeno.
2.Jajka wbić do miski,rozbełtać,dodać pokrojony w kostkę żółty ser,drobno posiekany szczypiorek,natkę pietruszki oraz sól i pieprz.Całość dobrze wymieszać. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię na podsmażoną kiełbasę chorizo i pieczarki (które wcześniej w miarę równomiernie rozprowadzić po patelni).
3.Smażyć na średnim ogniu aż spód się zetnie,boki fritatty ''podważać'' szpatułką by płynna masa jajeczna spływała pod spód. Gdy spód się zetnie a na wierzchu będzie mało płynnej masy,ostrożnie zsunąć fritatte na talerz,przykryć patelnią (uwaga aby się nie poparzyć) i szybko obrócić. Dosmażyć przez chwilę i podawać.
Komentarze