Frittata z apetycznymi dodatkami

0 (0 ocen)

...alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy

Składniki:

  • 4 jajka
    2-3 plastry żółtego sera
    kawałek kiełbasy chorizo (lub np.wędzonego boczku)
    szczypiorek
    natka pietruszki
    ok.10 pieczarek
    2-3 kawałki marynowanej papryki jalapeno (lub np. szczypta pieprzu kajeńskiego)

Frittata z apetycznymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać,opłukać,pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni (dla podkreślenia smaku w trakcie smażenia można dodać kilka kropel sosu sojowego lub przyprawy Maggi). Kiełbasę chorizo pokroić w cienkie półplasterki,podsmażyć na patelni,pod koniec dodać drobno pokrojoną papryczkę jalapeno.
  • 2. Jajka wbić do miski,rozbełtać,dodać pokrojony w kostkę żółty ser,drobno posiekany szczypiorek,natkę pietruszki oraz sól i pieprz.Całość dobrze wymieszać. Masę jajeczną wylać na rozgrzaną patelnię na podsmażoną kiełbasę chorizo i pieczarki (które wcześniej w miarę równomiernie rozprowadzić po patelni).
  • 3. Smażyć na średnim ogniu aż spód się zetnie,boki fritatty ''podważać'' szpatułką by płynna masa jajeczna spływała pod spód. Gdy spód się zetnie a na wierzchu będzie mało płynnej masy,ostrożnie zsunąć fritatte na talerz,przykryć patelnią (uwaga aby się nie poparzyć) i szybko obrócić. Dosmażyć przez chwilę i podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy