Polenta - wersja podstawowa

4.49 (141 ocen)

  • 15 min

Na śniadanie lub jako dodatek do dania obiadowego.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polenta

Polenta - wersja podstawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Ustawiamy mały płomień i do wrzącej wody wsypujemy stopniowo kaszę, cały czas mieszając tak, aby nie utworzyły się grudki czy "kluski". Kaszę gotujemy około 10 minut do momentu, aż wchłonie całą wodę.
  • 2. Ugotowaną kaszę rozprowadzamy w płaskim naczyniu, np. w tortownicy, wygładzamy mokrą łyżką i zostawiamy na kilka godzin w lodówce do stężenia i ostygnięcia.

Porady

Gotową polentę można smażyć na patelni, zapiekać w piekarniku lub grillować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza kukurydziana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować