Polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć, we większe pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
2.Dodać kurki, i na dużym ogniu smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 2 minuty dalej na większym ogniu.
3.Dodać śmietankę i zagotować, do lekkiej redukcji i gęstości Na koniec dodać posiekany koperek i ewentualnie kurkumę, jeśli lubimy. Sciągnąć z ognia
4.Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na 1,5 cm plastry.Rozgrzać patelnie z łyżką masła. Ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed smażeniem solą i pieprzem.
5.Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, i przewrócić na drugą stronę też na ok 2 minuty. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i podgotować razem ok 2 minuty
Komentarze