Polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym

4.51 (148 ocen)

  • 30 min

Polędwiczki bardzo często goszczą na naszym stole, tym razem ze świeżutkimi kurkami. Mniam mniam!

  • 30 min

Składniki:


  • 300 g kurek
    1 polędwiczka wieprzowa mniejsza
    1/2 cebuli
    50 ml białego wytrawnego wina
    125 ml śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka posiekanego koperku
    szczypta kurkumy

Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, szybko opłukać i dokładnie osuszyć, we większe pokroić w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
  • 2. Dodać kurki, i na dużym ogniu smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 2 minuty dalej na większym ogniu.
  • 3. Dodać śmietankę i zagotować, do lekkiej redukcji i gęstości Na koniec dodać posiekany koperek i ewentualnie kurkumę, jeśli lubimy. Sciągnąć z ognia
  • 4. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, pokroić na 1,5 cm plastry.Rozgrzać patelnie z łyżką masła. Ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed smażeniem solą i pieprzem.
  • 5. Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, i przewrócić na drugą stronę też na ok 2 minuty. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i podgotować razem ok 2 minuty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować