Delikatne mięso z sosem śliwkowo- wiśniowym smakuje wybornie. Tak wykwintne danie można przygotować w 30 minut. Polędwiczki wieprzowe i owocowy smak sosu to idealne połączenie.
2.Polędwiczkę wieprzową umyć, pokroić na 2 cm plastry, bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć z obu stron ( po 2 minuty z każdej strony). Podlać sokiem z wiśni, smażyć na średnim ogniu 4- 5 minut. Dodać miód, cebulę,tymianek, śliwki ( wypestkowane, umyte, przekrojone na pół) i śliwki suszone, dusić pod przykryciem 20 minut. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, zwiększyć ogień, przez chwilę gotować. Doprawić do smaku solą, wyjąć mięso.
3.Sos przelać do blendera, zmiksować.
4.Polędwiczki podawać polane gorącym sosem śliwkowo- wiśniowym. Jako dodatek proponuję placki ziemniaczano-marchewkowe.
5.Rady: do sosu można dodać maksymalnie pół szklanki czerwonego wina, łyżeczkę ulubionych suszonych ziół, odrobinę podsmażonego wędzonego boczku. Część owoców warto wyjąć z sosu zanim zupełnie zmiękną, ułożyć je później na polędwiczkach.
Komentarze