Naczynie z wydrążonego melona na pewno nie jest nudne.Napełnione biszkoptem,musem truskawkowym,kulkami bananowymi,truskawkami i kawałkami melona zachwyci każde dziecko.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- melon (melony Galia z zieloną skórką i jasnozielonym miąższem): 2 sztuki
- truskawki świeże: 300 gramów
- banany: 3 sztuki
- gotowy spód biszkoptowy jasny: 1 sztuka
- ser mascarpone: 4 łyżki
- cukier puder waniliowy (przesiany przez sitko): 2 łyżeczki
- cytryna: 1 sztuka
- miód płynny naturalny: 1 łyżka
Podwieczorek "wesołe owoce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć,pozbawić szypułek,pokroić na plasterki.Kilka pozostawić do dekoracji.Melony "Galia" są słodkie i aromatyczne.Przecinamy je na pół,wydrążamy łyżką do melona.
2.Łyżką do melona wydrążyć bananowe kulki.Z połowy cytryny wycisnąć sok,wymieszać z miodem.Pokrojone truskawki włożyć do rondla,polać sokiem cytrynowym wymieszanym z miodem.Gotować na małym ogniu(4 minuty).Odstawić.Wymieszać z mascarpone.
3.Z gotowego spodu biszkoptowego wyciąć mniejsze krążki.
4.Biszkoptowe krążki włożyć do melonowych miseczek.
5.Teraz polać biszkopty sosem mascarpone/truskawka.
6.Na musie ułozyć owoce:kawałki melona,truskawki,kulki bananowe.Polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem.Posypać waniliowym cukrem pudrem.Ułożyć na talerzu w towarzystwie truskawek i uśmiechniętego banana(ozdobić według uznania,ja wykonałam pacynkę z wełny,ale można po prostu namalować radosną bużkę).
Komentarze