pluszki - rosyjskie drożdżówki z majonezem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

po prostu przepyszne serowe drożdżówki :)) o ciekawym kształcie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 320 ml ciepłego mleka
    50 gram stopionego, schłodzonego masła
    1,5 łyżki majonezu
    0,5 kg mąki pszennej (może być tortowa)
    20 gram drożdży
    50 gram cukru
    spora szczypta soli
    nadzienie serowe:
    300 gram twarogu półtłustego
    1 żółtko
    3 kopiaste łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3/4 łyżki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Pluszki - rosyjskie drożdżówki z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, odstawić na 15 minut do "ruszenia".

    Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, cukier, masło, majonez, sól i zagnieść elastyczne ciasto (cudnie się gniecie). Ciasto podzielić na 16 części, uformować z nich kuleczki i poukładać na omączonej stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić w takiej postaci na 10 minut do napuszenia.

    W tym czasie twaróg dobrze pognieść widelcem, dodać miękkie masło, cukry i żółtko, dokładnie wymieszać.

    Następnie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie serowe (nie za dużo) i zwinąć w rulonik.
  • krok2 2. Rulonik przeciąć pośrodku tak, aby na końcach zostało nierozcięte około 1/4 długości wałeczka.
  • krok3 3. Następnie końce wywinąć pod spód i włożyć do środka powstałego nacięcia.
  • krok4 4. a potem z drugiej strony :)
  • 5. Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do napuszenia.
    Piec w temperaturze 190 stopni przez 20 - 25 minut.

Porady

Bułeczki możemy również przełożyć gotową masą makową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować